Βαρότραυμα (Αερωτίτιδα) αυτιού: Πόνος στο αυτί του παιδιού κατά την απογείωση του αεροπλάνου!
Το ταξίδι μας ξεκινά και απογειωνόμαστε. Πολλοί από εμάς έχουμε νοιώσει πόνο στο αυτί μας κατά το αεροπορικό ταξίδι, για ποιο λόγο συμβαίνει και πως μπορούμε να προφυλαχτούμε εμείς και τα παιδιά μας,θα το δούμε παρακάτω…
Τι είναι το βαρότραυμα ;
Με τον όρο βαρότραυμα , αναφέρονται οι αλλοιώσεις στο μέσο αυτί. Προκαλείται από τη διαφορά πιέσεως μεταξύ του μέσου ωτός και του περιβάλλοντος.
Πώς εκδηλώνεται;
Εκδηλώνεται κατά την διάρκεια ενός αεροπορικού ταξιδιού, ιδίως κατά την προσγείωση ή κατά την κατάδυση. Όταν η πίεση του περιβάλλοντος αυξηθεί κατά την προσγείωση του αεροπλάνου, ο αέρας πρέπει να εισέλθει στον κόλπο, για να εξισωθεί η πίεση. Υπό φυσιολογικές συνθήκες η πίεση εντός του κόλπου εξ ισούται με την πίεση του περιβάλλοντος.
Λίγα ανατομικά στοιχεία
Το αυτί είναι αισθητικό όργανο που εξυπηρετεί την αισθητή της ακοής και της ισορροπίας . Αποτελείται από το εξωτερικό αυτί (ωτικό πτερύγιο, έξω ακουστικό πόρο), από τον μέσο αυτί (πίσω από την τυμπανική μεμβράνη και είναι ο χώρος με τον οποίο επικοινωνεί η ρινική κοιλότητα μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας) και το έσω ούς (περιλαμβάνει τα νευροαισθητήριαακά στοιχεία της ακοής και ισορροπίας του σώματος).
Πότε υπάρχει πρόβλημα στη απογείωση ή στην προσγείωση;
Όταν απογειώνεται το αεροπλάνο, μειώνεται η πίεση και ο αέρας εξέρχεται από το μέσο ούς δια μέσου της ευσταχιανής σάλπιγγας (σωληνάκι που φέρει σε επικοινωνία την μύτη με το μέσο αυτί) και δεν προκαλούνται ιδιαίτερα προβλήματα.
Ενοχλήματα εμφανίζονται κατά την προσγείωση, όταν η ευσταχιανή σάλπιγγα δυσλειτουργεί, επειδή ο αέρας δεν μπορεί να εισέλθει στο μέσο αυτί. Στα επιβατικά αεροπλάνα η πίεση διατηρείται σταθερή στο ύψος των 15.000 μέτρων.
Τι ακριβώς συμβαίνει στην αλλαγή της πιέσεως κατά τα το αεροπορικό ταξίδι;
Εάν το στόμιο της ευσταχιανής σάλπιγγας είναι κλειστό, η εξίσωση της πιέσεως δυσχαιρένεται με συνέπεια το έντονο άλγος. Η προκαλούμενη κατ αυτόν τον τρόπο απότομη μείωση της πίεσης του αέρα στο μέσο αυτί δημιουργεί οίδημα του βλεννογόνου και παραγωγή ορό-αιματηρού υγρού στο μέσο αυτί.
Ποια άτομα είναι πιο ευαίσθητα στις αλλαγές της πιέσεως;
Η νόσος εμφανίζεται συχνότερα στα άτομα που πάσχουν απo φλεγμονές των ανώτερων αναπνευστικών οδών ή δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Εκδηλώνεται με αιφνίδια βαρηκοΐα, μονόπλευρη ή αμφίπλευρη, αυτοφωνία και ζάλη περιστροφικού τύπου (κυρίως στους ενήλικες). Επίσης υπάρχει ωταλγία, εμβοές και ενδεχομένως συλλογή υγρού στο μέσο αυτί (αίσθημα πληρότητας).
Η θεραπεία
Συνίσταται στη χορήγηση αποσυμφορητικών, με σκοπό να ανοίξει η ευσταχιανή σάλπιγγα. Επίσης τα αναλγητικά και τα αντιφλεγμωνώδη καταπραυνουν τον πόνο. Προφυλακτικώς συνιστάται η μάσηση μαστίχας και η κατάποση π.χ νερού (έντονες καταποτικές κινήσεις) κατά την προσγείωση του αεροπλάνου.
Προτιμότερο είναι,να αποφεύγονται τα αεροπορικά ταξίδια κατά την διάρκεια λοίμωξης της ανώτερης αναπνευστικής οδού (συνυπάρχει ρινική συμφόρηση) και του μέσου ωτός (οξεία μέση ωτίτιδα).
Σε περίπτωση που ταξιδεύετε και είναι αποφραγμένη η ρινική κοιλότητα , θα μπορούσατε 2 ώρες πριν την πτήση να χρησιμοποιήσετε ρινικό αποσυμφορητικό, για να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα.
Μέτρα πρόληψης στα παιδιά
• Στα παιδιά που έχουμε αποφραγμένη μυτούλα, δύο ώρες πριν την πτήση, η χρήση ρινικού αποσυμφορητικού, κρίνεται αναγκαία , αλλά και κατά την διάρκεια της πτήσης (σε πολύωρα ταξίδια)
• Σε μεγαλύτερα παιδιά, η μάσηση τσίχλας, βοηθά στην περιοδική διάνοιξη της ευσταχιανής σάλπιγγας, αλλά και η κατάποση υγρών, όπως να τους δίνετε νερό να πίνουν κατά την διάρκεια του ταξιδιού.
• Σε μικρότερα παιδιά, που θηλάζουν ή πίνουν απο <<μπιμπερό>>, καλό είναι να τα ταΐζετε στην διάρκεια του ταξιδιού ή να χρησιμοποιούν την πιπίλα τους, διότι οι καταποτικές κινήσεις βοηθούν στην εξισορρόπηση της πίεσως στο μέσο αυτί.
• Καλό είναι να μην κοιμούνται τα παιδιά στην διάρκεια της προσγείωσης, γιατί τότε δεν κάνουν καταποτικές κινήσεις ώστε να αποφευχθούν προβλήματα εξισορρόπησης της πιέσεως στα αυτάκια τους.