<<Κρεατάκια >>στη μύτη και παιδιά: Συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία και αφαίρεση
Τα <<κρεατάκια >>ή αλλιώς αδενοειδείς εκβλαστήσεις, είναι μάζα λεμφικού ιστού (όπως οι παρίσθμιες αμυγδαλές), τα οποία βρίσκονται στο πίσω τοίχωμα του ρινοφάρυγγα (φαρυγγική αμυγδαλή) κατά την παιδική ηλικία και ατροφούν μετά την εφηβεία μέχρι που εξαφανίζονται κατά την ενηλικίωση.
Η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων, είναι η πιο συχνή αιτία δυσχέρειας της ρινικής αναπνοής και ροχαλητού στα παιδιά και κύριος προδιαθεσιακός παράγοντας της εκκριτικής ωτίτιδας.
Συνήθως ατροφούν μετά το 8ο έτος της ηλικίας.
Όταν οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις έχουν φυσιολογικό μέγεθος δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα, αντιθέτως βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού (αποτελούν μαζί με άλλους ιστούς όπως τις παρίσθμιες αμυγδαλές αλλά κ.α, τον δακτύλιο του Waldeyer, σημαντικός για την άμυνα του οργανισμού, ιδιαίτερα από την ηλικία 4 μέχρι 10 ετών).
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Σε περιπτώσεις όμως που υπάρχει υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων, προκαλούνται διάφορα παθολογικά ευρήματα, όπως:
• εκκριτική ωτίτιδα
• δυσκολία στη σίτιση
• κατακράτηση εκκρίσεων στο ρινοφάρυγγα (στο πίσω μέρος της μύτης) και ανάπτυξη συχνών επεισοδίων φλεγμονής, η οποία μπορεί να επεκταθεί μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας (το σωληνάκι που επικοινωνεί η μύτη με το μέσο αυτί) και να να προκαλέσει οξεία μέση ωτίτιδα
• δυσκολία στη ρινική αναπνοή και ανάγκη χρησιμοποίησης της στοματικής αναπνοής, με συνέπεια ξηρότητα του στόματος,θορυβώδη ύπνο (ροχαλητό) και μεταβολή της φωνής. Η στοματική αναπνοή, μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της ανάπτυξης των δοντιών και στο χαρακτηριστικό αδενοειδές προσωπείο ( στόμα μισάνοιχτο, ανασηκωμένο το άνω χείλος, και σχηματισμό μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια)
• επεισόδια άπνοιας κατά τον ύπνο (σταματά η ανααπνοή του κατα τον ύπνο για σύντομο χρονικό διάστημα, που σε σοβαρή μορφή και σε περίπτωση που η κατασταση γίνει χρόνια, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιοαναπνευστικά προβλήματα)
• παραρρινοκολπίτιδα
Όταν η διαταραχή του ύπνου γίνει χρόνια, μπορεί το παιδί να εμφανίζει πρωινή υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, αλλά και μαθησιακές δυσκολίες.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εικόνα του παιδιού και το ιστορικό του και επιβεβαιώνεται με απλή ακτινογραφία του ρινοφάρυγγα (σε πλάγια θέση) ή με εύκαμπτο ενδοσκόπιο (προτιμάται αφού αποφεύγεται η ακτινοβολία, με την ακτινογραφία), όπου έχουμε άμεση επισκόπηση της περιοχής.
Πώς γίνεται η θεραπεία;
Η θεραπεία είναι συντηρητική με συχνούς καθαρισμούς της μύτης (με ρινοπλύσεις, αναρροφήσεις), με χρήση αποσυμφορητικών και αντιβιοτικών όταν υπάρχει φλεγμονή (οξεία αδενοειδίτιδα).
Πότε γίνεται αφαίρεση;
Όταν απαιτείται αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων, πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία η αδενοτομή, η οποία είναι μια σύντομη επέμβαση ολίγων λεπτών και το παιδί δύναται να εξέλθει την ίδια μέρα από το νοσοκομείο.