Ιατρικό blog

Προληπτικός έλεγχος ακοής στα παιδιά που ξεκινούν την Πρώτη Δημοτικού

paidi-kai-sxoleio

Σεπτέμβριος και σε λίγες ημέρες, τα παιδιά θα αρχίσουν την σχολική τους χρονιά. Είναι σημαντικό , πριν την έναρξη λοιπόν να γίνεται ένας ακοολογικός έλεγχος,ώστε να καθίσταται ομαλότερη η είσοδός του στα μαθητικά χρόνια.

Έτσι λοιπόν, στα παιδιά που είναι 6 ετών και ξεκινούν τώρα την Πρώτη Δημοτικού, συνίσταται ένας πλήρης ακοολογικός έλεγχος , ώστε να να εντοπιστούν πιθανές δυσκολίες που μπορεί να εμφανιστούν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

AdTech Ad

Διενεργείται λοιπόν ένας έλεγχος ακοολογικός από τον ΩΡΛ ιατρό, που μπορεί να φαίνεται σαν παιχνίδι στο παιδί. Βρίσκουμε λοιπόν τα παιδάκια που μπορεί να έχουν υγρό στα αυτάκια (εκκριτική ωτίτιδα) ή παιδάκια με μεγαλύτερα προβλήματα ακοής και τους παρέχουμε αναλόγως την κατάλληλη θεραπεία για να μην εμφανίζουν δυσκολίες στη παρακολούθηση των μαθημάτων, στην εξέλιξη στης ομιλίας τους.

Υπάρχουν περιπτώσεις που πιθανόν οι γονείς να μην έχουν εντοπίσει πιθανές προβλήματα στην ακοή του παιδιού, για παράδειγμα να δυναμώνει την τηλεόραση το παιδί οταν παρακολουθεί, ή να να τους ρωτάει συνεχώς να του επαναλάβουν όταν του μιλάνε. Στη σχολική τάξη μπορεί να εμφανίζεται πχ ένα παιδάκι αφηρημένο, άλλο επειδή δεν αντιλαμβάνεται (όσον αφορά την ακοή) πλήρως τον δάσκαλο να μην συνεργάζεται στη διάρκεια του μαθήματος και να μην ακολουθεί την εξέλιξη των συμμαθητών του.

Πρόκειται για μια απλή ανώδυνη εξέταση, (τονική ακοομετρία, τυμπανόγραμμα), που μας διευκολύνει να βοηθήσουμε παιδιά με τυχόν δυσκολίες στην ακοή. Το παιδί κάθεται σε ένα ειδικά ηχομονωμένο ακοολογικό θάλαμο, φοράει ακουστικά και απαντά με το πάτημα ενός κουμπιού όταν ακούει τους ήχους, που του μεταβιβάζουμε στα αυτάκια του.

Η έναρξη στη σχολική κοινότητα είναι πολύ σημαντική στιγμή στη ζωή ενός ανθρώπου και εφόσον πλέον μπορούμε, πρέπει να βοηθήσουμε να γίνεται όσο δυνατόν ομαλότερη.

Προληπτικός έλεγχος ακοής στα παιδιά που ξεκινούν την Πρώτη Δημοτικού

<div class="itemIntroText"> <p><a href="https://www.fokionseferlis.gr/wp-content/uploads/2016/10/paidi-kai-sxoleio.jpg"><img …

Ωτομύκωση ή μυκητίαση του έξω ακουστικού πόρου στα παιδιά

<div class="itemIntroText"> <p><strong><a href="https://www.fokionseferlis.gr/wp-content/uploads/2016/10/woolen-cap-baby.jpg"><img …

Εξωτερική Ωτίτιδα και παιδιά: Η πιο συχνή πάθηση του καλοκαιριού

<div class="itemIntroText"> <p><a href="https://www.fokionseferlis.gr/wp-content/uploads/2016/10/baby-in-hammock1.jpg"><img …