Ιατρικό blog

«Tο παιδί μου έχει βραχύ χαλινό γλώσσας, είναι ανησυχητικό, τι σημαίνει αυτό;»

«Tο παιδί μου έχει βραχύ χαλινό γλώσσας, είναι ανησυχητικό, τι σημαίνει αυτό;»

 

 

Για να καταλάβουμε καλύτερα τι πρόβλημα δημιουργεί ο βραχύς χαλινός γλώσσας, μπορύμε να κάνουμε , μόνοι μας ένα test. Τοποθετήστε και κρατήστε την άκρη της γλώσσας σας μέσα στη στοματική κοιλότητα, κάτω από κατώτερα μπροστινά δόντια και στη συνέχεια προσπαθήστε να καταπιείτε, να φάτε ή να μιλήσετε με την γλώσσα κρατημένη σε αυτή την θέση.

AdTech Ad

Aν δυσκολευτήκατε, είναι χρήσιμο, να διαβάσετε το παρακάτω κείμενο

Αγκυλογλωσσία (βραχύς χαλινός γλώσσας)

1. Τι σημαίνει βραχύς χαλινός γλώσσας;

345634563456

Ο συνδετικός ιστός κάτω από τη γλώσσα του μωρού σας (μια μεμβράνη που ονομάζεται χαλινός) είναι μικρός ή επεκτείνεται προς το μπροστινό μέρος της γλώσσας (κορυφή της γλώσσας). Ο χαλινός στη περίπτωση αυτή φτάνει μέχρι την κορυφή της γλώσσας και εμποδίζει την ελεύθερη έξοδό της από τη στοματική κοιλότητα. Η γλώσσα μπορεί να φαίνεται ότι έχει ένα σχήμα καρδιάς στην άκρη επειδή ο βραχύς χαλινός εμποδίζει την πλήρη έξοδό της.

2. «Το παιδί μου έχει βραχύ χαλινό γλώσσας. Είναι φυσιολογικό αυτό;»

Δεν είναι ασυνήθιστο. Περίπου 4% -10% των μωρών γεννιούνται με βραχύ χαλινό γλώσσας.Τυπικά, ο χαλινός της γλώσσας διαιρείται πριν από τη γέννηση, επιτρέποντας την ελεύθερη κίνηση της γλώσσας. Σε μερικά μωράκια δεν συμβαίνει αυτό για άγνωστους λόγους. Το εύρημα αυτό είναι είναι πιο συχνό στα αγόρια από τα κορίτσια. Η αγκυλογλωσσία ποικίλλει σε βαθμό σοβαρότητας από ήπιες περιπτώσεις έως και πλήρη καθήλωση της γλώσσας στο έδαφος της στοματικής κοιλότητας.

3.Τι προβλήματα δημιουργεί στο παιδί μου;

Ο βραχύς χαλινός περιορίζει το εύρος της κίνησης της γλώσσας ενός μωρού, η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κατά τον θηλασμό, την κατάποση και την ομιλία.

4. Ποιος θα με βοηθήσει να καταλάβω αν το παιδί μου έχει βραχύ χαλινό γλώσσας;

Συνήθως οι πιο έμπειροι στη διάγνωση αγκυλογλωσσίας είναι οι Παιδίατροι, οι ΩΡΛ ιατροί και οι Σύμβουλοι Γαλουχίας.

5. Εγώ πώς θα καταλάβω , ότι το μωρό μου έχει βραχύ χαλινό γλώσσας;

456734573568465845867456873456

• Μπορεί να σας προκαλεί τραυματισμό και πόνο στη θηλή του μαστού σας, κατά την προσπάθειά του, να θηλάσει, επειδή γίνεται συμπίεση της θηλής από τα ούλα αντι με τη γλώσσα, στη προσπάθειά του να θηλάσει. Σε περίπτωση που το ταΐζετε με μπιμπερό, μπορεί και να μην το υποψιαστείτε άμεσα.
• Ανεπαρκής πρόσληψη βάρους/πτωχή σίτιση γάλακτος.
• Σε μεγαλύτερα παιδιά γίνεται αντιληπτό με προβλήματα στην ομιλίας ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ήχους που χρειάζονται ιδιαίτερες κινήσεις της γλώσσας. Οι ήχοι αυτοί αφορούν τα υγρά σύμφωνα (δηλ. το “Ρ” και το “Λ”) ή όταν ο λόγος είναι γρήγορος.
• Μπορεί σε μεγαλύτερα παιδιά να επηρεάσει τις δραστηριότητες όπως να γλείφει ένα παγωτό χωνάκι, ή να παίζει ένα πνευστό όργανο.

6. Μπορεί να αποκατασταθεί αυτόματα το προβλήματα με το βραχύ χαλινό γλώσσας, όταν μεγαλώσει το παιδί μου;

Ο βραχύς χαλινός γλώσσας δεν αποκαθίσταται από μόνος του και δύναται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της στοματικής κοιλότητας του παιδιού.

7. Πως μπορεί να διορθωθεί ο βραχύς χαλινός της γλώσσας;

Μια απλή χειρουργική διαδικασία είναι η διατομή του χαλινού της γλώσσας. Μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία στο χώρο του ιατρείου ή στο νοσοκομείο.

Ο ΩΡΛ ιατρός εξετάζει την στοματική κοιλότητα και τοποθετεί μια γάζα με τοπικό αναισθητικό στη περιοχή του χαλινού της γλώσσας και στη συνέχει διατέμνει το χαλινό της γλώσσας. Η διαδικασία είναι γρήγορη και η δυσφορία είναι ελάχιστη, όπως και ο πόνος δεδομένου ότι υπάρχουν ελάχιστες νευρικές απολήξεις και αιμοφόρα αγγεία στο χαλινό της γλώσσας.Εάν συμβεί αιμορραγία, είναι πολύ μικρή. Μετά τη διαδικασία, μπορεί να θηλάσετε σχεδόν αμέσως το μωρό σας.

8. Από ποια ηλικία μπορεί να γίνει;

Όσο το δυνατό νωρίτερα, από νεογνό,αφού στα νεογνά μπορεί να γίνει στο χώρο του ιατρείου μόλις σε 5 λεπτά.Τούτο δεν σημαίνει πως αν καθυστερήσουμε υπάρχει πρόβλημα. Απλώς όσο μεγαλύτερο είναι το παιδί τόσο δυσκολότερο είναι να παραμείνει ήσυχο και να συνεργαστεί. Οπότε στα παιδιά,από ενός έτους και μεγαλύτερα που μπορεί να μην συνεργάζονται τόσο εύκολα, ίσως χρειαστεί να βρίσκονται σε καταστολή( υπό μέθη , με τη χορήγηση πόσιμου κατασταλτικού και να γίνει η διατομή σε νοσοκομειακό χώρο).

9. Υπάρχουν επιπλοκές της επέμβασης;

Η μοναδική επιπλοκή είναι η ελάχιστη αιμορραγία κατα την διαδικασία της διατομής και για λίγες ώρες μετά την επέμβαση, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, σταματά αυτόματα και δεν χρειάζεται κάν να τοποθετηθεί ράμμα. Η τελική επούλωση του σημείου της επέμβασης λαμβάνει χώρα μετα απο 1 εβδομάδα και δεν χρειάζεται ούτε αντιβιοτική κάλυψη στο μωρό μας.

Είναι χρήσιμο λοιπόν να εξετάζονται όλα τα νεογνά για την ύπαρξη βραχύ χαλινού γλώσσας ( με μια απλή κλινική εξέταση από τον Παιδίατρο ή τον Ω.Ρ.Λ ιατρό) και στη περίπτωση ύπαρξής του να πραγματοποιείται διατομή του, που θα επιτρέψει στο νεογνό να θηλάσει ικανοποιητικά. Οι επιπλοκές είναι ελάχιστες,τα οφέλη όμως σημαντικά!

 

Προληπτικός έλεγχος ακοής στα παιδιά που ξεκινούν την Πρώτη Δημοτικού

<div class="itemIntroText"> <p><a href="https://www.fokionseferlis.gr/wp-content/uploads/2016/10/paidi-kai-sxoleio.jpg"><img …

Ωτομύκωση ή μυκητίαση του έξω ακουστικού πόρου στα παιδιά

<div class="itemIntroText"> <p><strong><a href="https://www.fokionseferlis.gr/wp-content/uploads/2016/10/woolen-cap-baby.jpg"><img …

Εξωτερική Ωτίτιδα και παιδιά: Η πιο συχνή πάθηση του καλοκαιριού

<div class="itemIntroText"> <p><a href="https://www.fokionseferlis.gr/wp-content/uploads/2016/10/baby-in-hammock1.jpg"><img …